×
×

به نام مذهب
پشت‌پرده «کمیسیون آزادی مذهبی آمریکا»

  • کد نوشته: 899
  • ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۰
  • مذهب، مفهومی است حساسیت برانگیز و مهم؛ این اهمیت هنگامی مضاعف می‌شود که آن را در کنار واژه‌های دیگری چون آزادی قرار دهیم؛ ترکیب اضافی چون آزادی مذهبی نه‌تنها زیبا و دلنشین، که خواستنی و آرمان خیل کثیری از ابنای بشر بوده و هست.
    پشت‌پرده «کمیسیون آزادی مذهبی آمریکا»
  • چندی است ایالات متحده، میزبانی نشستی بزرگ با حضور نمایندگان ادیان و مذاهب مختلف از سراسر جهان را با عنوان پر طمطراق آزادی مذهبی، بر عهده دارد. در این گردهمایی چند روزه، مجموعه اقداماتی به نام مذهب صورت می‌گیرد که دقت در آن‌ها، پرده از حقایقی پنهان برمی‌دارد.

    بر پایه قانون ۱۹۹۸ بین‌المللی درباره آزادی مذهبی، کارگروهی موسوم به آزادی مذهبی در ایالات متحده شکل گرفت. این تشکل، هر ساله در گزارشی یک‌سویه به چند و چون آزادی مذهبی در سراسر جهان می‌پردازد. وزارت خارجه آمریکا متصدی ارائه این گزارش است. گزارش آزادی مذهبی، سیاست دولت‌ها را در زیر‌ پا گذاشتن آزادی‌ها و حقوق مذهبی افراد و گروه‌ها پوشش می‌دهد و در برابر این سیاست‌ها، سیاست دولت آمریکا را برای گسترش آزادی مذهبی در جهان، بازنمایی می‌کند.

    در یکی از گزارش‌های سال‌های اخیر، ایران به همراه ۹ کشور دیگر، در فهرست موسوم به نگرانی‌های ویژه قرار گرفته‌است؛ چرا که به ادعای این گزارش، روند آزادی مذهبی در ایران، به نسبت سال‌های گذشته، همچنان ناخوشایند و منفی پیش می‌رود.¹

    ۳۰ صفحه از این گزارش به بررسی آنچه «نقض آزادی مذهبی در ایران» خوانده شده، می‌پردازد که به عنوان مثال: محدودیت، فشار و عدم همراهی دولت با اقلیت‌های مذهبی، مقابله با فعالیت‌های تصوف، مقابله حکومت با مسیحیت، نقض حقوق زنان و خبرنگاران و ممنوعیت فعالیت بهائیان از آن جمله‌اند.

    چنانچه از مفاد گزارش برمی‌آید، دولت آمریکا بدون توجه به واقعیت‌های جاری جامعه و با تکیه بر اطلاعات کسب‌شده از منابع جهت‌داری چون جریان‌های معارض و معاند، برای رسیدن به اهداف خود، به طرح مجموعه دعاوی علیه ایران پرداخته است. ادعاهای آمریکا درباره بهائیان، تصوف و دیگر فرقه‌ها، در حالی است که ایشان مانند سایر شهروندان ایرانی از کلیه حقوق شهروندی برخوردارند و برخورد با متخطی در شرایط زیر پا گذاشتن قوانین مصروحه کشور مانند اقدام علیه امنیت ملی و ایراد خسارات مادی و معنوی صورت می‌گیرد.

    چنانچه از مرور اهداف و محتوای نشست‌های آزادی مذهبی در آمریکا برمی‌آید، گردهمایی مزبور را بیشتر می‌توان یک نمایش رسانه‌ای قلمداد نمود؛ چراکه در خوش‌بینانه‌ترین فرض با قرائت‌های مدنظر آمریکا به مفهوم آزادی می‌پردازد. تعیین حدود این آزادی آمریکایی، آنجا معنا می‌یابد که حضور و مشارکت ایران، چین و عربستان در این نشست، به صورت یک‌جانبه ممنوع اعلام می‌شود. اگر آمریکا و حامیانش، طالب تحقق دموکراسی و آزادی بیان هستند، چرا مجالی برای حضور و دفاع به نمایندگان این جوامع نمی‌دهند، در حالی‌که مسیر را برای مشارکت فعالانه عناصر معاند ایشان، هموار ساختند؟

     

    ۱.گزارش دومین اجلاس آزادی دینی در آمریکا، آرشیو مؤسسه روشنگر

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *